Mi a discographia lényege?

A discographia egy diagnosztikus eljárás, mely során tisztázzuk, hogy a kérdéses porckorong felelős-e a fennálló fájdalomért.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható a discographia?

Amennyiben a klinikai vizsgálat és képalkotó vizsgálat szerint a panaszok hátterében a porckorong áll, a beavatkozás elvégezhető. A betegnek tipikusan gondot okoz a hosszabb ülés, állás, járás. Fekvésre a panaszok jellemzően szűnnek.

Diszkográfia

Mikor nem alkalmazható a discographia?

Nem végezhető el az eljárás, ha a betegnek aktív fertőzése van, láza van.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

A beavatkozás steril körülmények között, műtőben, röntgen vezérelve zajlik. A kezelőorvos 1-1 tűt vezet a kérdéses porckorongokba. Ezt a részt a beteg átalussza, majd amikor a tűk a helyükön vannak, a beteget felébresztjük, ekkor történik a teszt. A beteg a porckorongba való folyadék beadását fájdalmasnak éli meg, míg az egészséges porckorongot általában meg sem érzi. A beadott kontrasztanyag továbbá lehetőséget nyújt a porckorong morfológiájának elemzésére is.

Mi történik a discographia beavatkozás után?

A beteg a beavatkozás után 2 órával hazamehet, visszatérhet a szokásos tevékenységeihez.

Van a discographiának terápiás hatása?

Önmagában a discographia nem terápiás, azonban sokszor kombináljuk őssejt kezeléshez vagy PRP beadásával, amennyiben a diagnosztikus rész ezt indokolja.

A discographia lehetséges kockázatai és mellékhatásai

  • Vérzés, hematoma. Amennyiben véralvadásgátlót szed, erről tájékoztassa a kezelőorvosát.
  • Kilépő ideggyök sérülése, bénulása.
  • Fertőzés. Discitis, amely a porckorong fertőzését jelenti. Ennek megelőzésére a discographiát megelőzően a beteg egyszeri antibiotikumot kap, valamint a beavatkozást steril körülmények között végezzük.

Kapcsolódó szakirodalom:

Laxmaiah Manchikanti, MD, Scott E. Glaser, MD, Lee R. Wolfer, MD, Richard Derby, MD, and Steven P. Cohen, MD. Systematic Review of Lumbar Discography as a Diagnostic Test for Chronic Low Back Pain. 2009;12;541-559