A rákos betegséggel járó fájdalom csillapítása

Mindannyian meghalunk egyszer. De az nem mindegy, hogy hogyan. Nemzetközi adatok szerint a rákos betegek 60%-a él kezeletlen fájdalommal. A rákos megbetegedés akár gyógyítható, akár nem, a rákos betegséggel járó fájdalom az esetek nagy részében csillapítható, kezelhető, sokszor megszüntethető. Nagy lelki trauma maga a diagnózis is-mind a betegnek, mind a hozzátartozóinak. Fél a beteg a haláltól, és legalább úgy fél a várható szenvedéstől. A mai korszerű fájdalomcsillapítási módszerek mellett joggal mondhatjuk, hogy a fájdalom szinte minden esetben kezelhető, a betegnek megfelelő életminőség biztosítható. Azt az időt, amit a beteg itt tölt, azt töltse méltósággal, önmagából nem kifordulva, fájdalmak kőzött. Töltse a családjával, vagy bármivel, ami fontos számára.

Milyen jellegű fájdalmat okoz a rákos betegség?

A rák egész sokfele módon gyötörheti a beteget, viszont ennek megfelelő ismeretével a betegség stádiumának megfelelő terápiát lehet kialakítani. Mindezt természetesen mindig úgy, hogy az onkológiai kezelést nem hátráltatja a fájdalomcsillapítás. A legjobb már a diagnózis felállításakor felvenni a kapcsolatot fájdalomcsillapításban jártas szakemberrel, így a betegséggel együtt haladva lehet a fájdalomcsillapításról gondoskodni.

Gyógyult vagyok, de a műtét után fájdalmaim maradtak

Az ilyen esetek nagyon gyakoriak. Műtéti hegek, műtét utáni deformitások, nyirokáramlási zavar, kemoterápia okozta neuropathia és egyéb okai lehetnek a fájdalomnak. A legtöbb esetben lehet segíteni, személyre szabott beavatkozásokkal, idegblokádokkal, kis idegek cryoterápiájával és megfelelő kombinációs gyógyszeres kezeléssel.

kezeléssel megszüntetjük az ideg funkcióját, így a fájdalmat. A kezelő orvos dönti el, hogy melyik ideg alkalmas és melyik nem alkalmas ilyen kezelésre.

Aktív betegségem van, áttettel

Csontáttétek

A csontáttétek nemcsak, hogy nagy fájdalommal járnak, de a csontok össze is roppanhatnak, mivel általában meggyengülnek a daganatos átépüléstől. Gyakori a csigolyák, a keresztcsont, a medence, a felkar, a combcsont törései. A törés tovább fokozza a fájdalmat, a beteg sokszor ágyhoz kötötté, nehezen ápolhatóvá válik. A műtéti megoldás ilyenkor súlyos megterhelést jelent a szervezetnek.

Rákos betegségekben az első terápia általában gyógyszeres, azonban sokszor van szükség úgynevezett osteoplasztikára. Ennek a beavatkozásnak a során a tumorosan átépült, fájdalmas és törésre hajlamos csontot orvosi cementtel töltjük fel. Ez egyrészt megakadályozza a törést, másrészt azonnali fájdalomcsillapító hatással jár. Ilyen például a vertebroplasztika is, amely a csigolyaáttétek kezelési módszere. Hatékonyan kezelhető azonban a csombcsont, a medence, a keresztcsont és a felkarcsont is ilyen csontfeltöltéses módszerrel.

Nyirokcsomó és egyéb áttétek

Az áttétek okozta tünetek attól függenek, hogy hogy mit nyomnak, hova terjednek. Ha ideget nyomnak, az nagy fájdalommal jár, ennek kezelése csak gyógyszeresen gyakorlatilag lehetetlen. Ilyen esetekben idegblokáddal, fagyasztással (cryoterápiával), Intratechalis (IT) alkoholos neurolízissel, chordotomiával és gyógyszeradagolóval ellátott beültetett kanülökkel, stb van lehetőség a fájdalom csillapítására, megszüntetésére.

A rákos betegség fájdalomcsillapítása

Milyen megoldások állnak a rákos betegség kezelésére?

Idegblokád

Idegblokád során egy vékony tűt vezetünk a kezelendő ideghez, majd érzéstelenítőt és általában szteroidot adunk az ideg megnyugtatására. A beavatkozás ultrahang és/vagy röntgen vezérelve zajlik. Ez a beavatkozás lehet diagnosztikus célú és terápiás is.

Rádiófrekvenciás (RF) kezelés

Az idegblokádhoz hasonlóan egy speciális tűt vezetünk a kezelendő ideghez, majd rádiófrekvenciás kezeléssel megszüntetjük az ideg funkcióját, így a fájdalmat. A kezelő orvos dönti el, hogy melyik ideg alkalmas és melyik nem alkalmas ilyen kezelésre.

Cryoterápia

Cryoterápia során egy-egy ideg célzott fagyasztását végezzük úgynevezett percután, vagyis bőrön keresztüli szúrásos módszerrel. Ilyenkor metszést a bőrön nem ejtünk, csak egy speciális tűt vezetünk az ideghez.

Intratechalis (IT) alkoholos neurolízis

IT alkoholos neurolízis során a végtagi és mellkasi egyoldali súlyos fájdalommal járó állapotokban a gerinccsatornába adott alkohollal kikapcsolható az érző beidegzés. Ez nem jár a mozgató idegek kikapcsolásával, funkcióvesztésével.

Chordotomia

Chordotomia során a gerincvelő egyik kötegét kezeljük rádiófrekvenciás eljárással, ezzel kikapcsolva a másik oldali testfél hő- és fájdalom érzését. Egyoldali, súlyos fájdalommal járó tumoros állapotokban javasolt. Ez nem jár a mozgató idegek kikapcsolásával, funkcióvesztésével.

Rákos betegséggel járó fájdalom kezelése szimpatikus blokáddal és radiofrekvenciás kezeléssel

Splanchnikus blokád és tartós neurolízis

A splanchnikus blokád és tartós neurolízis javasolt hasnyálmirigy és egyéb hasi daganatok esetén a fájdalom kezelésére. Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit.

Thoracicus blokád és tartós neurolízis

Thoracicus blokád és tartós rádiófrekvenciás neurolízis során a T2 es T3 csigolya magasságában egy idegközpont kerül kikapcsolásra. Hatására csökken a fájdalom a felső végtagban, fokozódik a keringés. Javasolt nyirok keringési zavarokban és egyéb krónikus fájdalomban is.

Hypogastrica blokád és tartós neurolízis

A hypogastrica blokád és tartós neurolízis javasolt kismedencei daganatos fájdalom kezelésére. Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit.

Ganglion impar blokád és tartós neurolízis

A Ganglion impar blokád és tartós neurolízise javasolt kismedencei daganatos fájdalom kezelésére. Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit.

A megoldások tárháza valóban szinte határtalan, és mindig alkalmazkodik a beteghez, a kórállapothoz, az aktuális onkológiai kezeléshez, a várható élettartamhoz, a beteg személyes preferenciáihoz.