A fejfájás típusai

fejfájás

A fejfájás gyakori panasz, amivel sok ember találkozik élete során. Az intenzitása, időtartama és kiterjedése változhat, és kísérhetik egyéb járulékos tünetek is.

Különböző típusú visszatérő fejfájások léteznek. Leggyakoribb a tenziós fejfájás, a nyaki gerinc megbetegedéseivel járó úgynevezett cerviogenikus fejfájás, a migrén, a klaszter és a gyógyszer-túlhasználathoz társuló fejfájás. A lista közel sem teljes, az International Headache Society 128 fejfájástípust különít el. Mindegyik típusnak sajátos jellemzői vannak, és eltérő megközelítést igényelnek a kezelésükben.

Tenziós fejfájás

Ez a leggyakoribb fejfájás (kb.50%). Általában enyhe vagy közepes erősségű fájdalom, a fej körül szorító vagy nyomó érzésként jelentkezik. A stressz, helytelen testtartás, izomfeszültség és szemfáradtság gyakori kiváltó okok lehetnek. Ritkán jelentkező esetekben kezelése egyszerűbb, minor analgetium, testtartás javító torna, mozgás, stressz kezelése, megfelelő folyadékbevitel és az alvási ritmus helyreállítása.

Nyaki eredetű fejfájás

Ezt a fajta fejfájást a nyaki gerinc megbetegedései váltják ki, szintén nagyon gyakori fejfájás (20-30%.) Ilyenek a nyaki porckorong sérv, a nyaki kisizületek kopása, a nyaki izmok feszülése, a felső gerincvelői idegek irritációja. Jellemzően a nyakszirti részről indul a fájdalom, a fejtetőre és a szem mögé sugárzik. Lehet egyoldali, és átterjedhet akár az egyik oldalról a másikra is. Tipikus beteg az, aki balesetet és ostorcsapás sérülést (Whiplash Associated Disorder (WAD)) szenvedett (autóbaleset, snowboard, kerékpár baleset, stb) illetve a másik nagy csoport az, aki krónikus tartási rendellenességgel küzd (pl fogorvosok, számítógép előtt ülők), de ide tartoznak azok is, akiknek genetikailag gyenge a kötőszövete. Kezelésük több lépcsős, ide tartoznak az életmódbeli változtatások és a minimal invazív megoldások is, mint a kisizületek, porckorongok őssejt vagy PRP kezelése.

Migrén

A migrén általában súlyosabb és erőteljes lüktető vagy dobogó fájdalmat okoz, általában az egyik fejoldalon. Gyakran társulnak hozzá további tünetek, például fény- és hangérzékenység, hányinger, és néha látás és egyéb szenzoros zavarok (aura) a fejfájás kialakulása előtt.

Klaszterfejfájás

A klaszterfejfájás ritka, de rendkívül fájdalmas. Általában ciklikusan jelentkezik, erős, szúró fájdalmat okozva az egyik szem vagy halánték környékén. Néhány hétig, vagy hónapig tartanak, majd egy ideig tünetmentes időszak következik.

A gyógyszer-túlhasználat okozta fejfájások

Gyógyszer-túlhasználat okozta fejfájások (Medication Overuse Headache), más néven fájdalomcsillapító rebound fejfájások, gyógyszer okozta fejfájások, vagy gyógyszer-túlhasználatból eredő fejfájások gyakori neurológiai rendellenességek, amelyek hatalmas fogyatékosságot és szenvedést okoznak, és jelentős szerepet játszanak az epizódikus fejfájás krónikus fejfájássá való alakulásában. A beteg a fájdalomra még több fájdalomcsillapítót szed, az pedig egy idő után rontja és fenntartja az állandó nagyon súlyos fejfájást. Terápiája a tipikus gyógyszerek elhagyása, és egyéb terápiák alkalmazása.

Mikor forduljunk feltétlen orvoshoz?

Bár a legtöbb fejfájás nem veszélyes, bizonyos tünetek arra utalhatnak, hogy súlyosabb alapvető probléma áll fenn. Fontos orvosi segítséget kérni, ha súlyos vagy hirtelen jelentkező fejfájás alakult ki, ha a fejfájás sérülés után jelentkezett, vagy a fejfájással neurológiai tünetek járnak (például zavartság, beszédproblémák, gyengeség, vagy eszméletvesztés), vagy ha a fejfájás jelentősen befolyásolja mindennapi tevékenységet.